Falu Domstolars Nämndemannaförening

Ett gäng morgonpigga och glada nämndemän från Falu Domstolars Nämndemannaförening åkte onsdag den 20 maj till Terminal 5 på Arlanda för att träffa Stefan Rydell som arbetar vid Tullverket.

Tullverket bildades år 1636 och är en brottsbekämpande myndighet som lyder under Finansdepartementet. Gränsskyddspolisen arbetar vid flera flygplatser och båt hamnar med att bekämpa narkotikasmuggling in i landet. Gränsskyddspolisen består av femtio grupper, som från början var tio personer i varje grupp. Idag är det betydligt färre personer i grupperna.

Stefan Rydell informerade om sitt arbete med att bekämpa införsel av narkotika och hur han på olika sätt upptäckte smugglare. Ett var att kontrollera kroppssmugglare som anländer med flyg och som har med sig narkotika som de svalt eller stoppat upp i ändtarmen eller gömt på annat sätt.

Gränsskyddspolisen använder sig av olika tillvägagångssätt för att ta fast narkotikasmugglare. De tittar på bokningen, vilket datum resan beställdes, hur lång tid före avresan som den bokades och från vilket land resan började i. Ett annat stort problem är införsel av läkemedel t.ex. Viagra och cigaretter och frön.80 % av beslagen görs på postterminalen på Arlanda. Många försändelser har ett speciellt utseende, det kan vara från en avsändare i ett afrikanskt land, där narkotika är vanligt, till en svensk adress eller utmärker sig på ett sätt att personalen blir misstänksam och kollar försändelsen. Att så många som odlar hasch blir gripna är tullverkets förtjänst. Breven som kommer och innehåller frön från utlandet och är adresserat till någon person i vårt land kopieras och skickas till det polisdistrikt där den personen bor. Polisen kan sedan spana eller på annat sätt kolla om odling och försäljning sker. Till sin hjälp att hitta narkotika har Tullverket fyra hundpatruller på Arlanda. För att hunden skall få bli certifierad narkotikahund måste den genomgå en ca halvårslång utbildning vid Rosersbergs hundskola. Vi fick träffa Shark en 8 årig springelspaniel som blev vald till årets narkotikahund med förare Håkan Darnell.

Håkan berättade om hur hunden arbetar och vi fick även se när den var i tjänst och tog en narkotikasmugglare. Det var visserligen en ”fejkad” smugglare men hunden visade hur den arbetade med att markera och få stopp på smugglaren.

Ett intressant och givande studiebesök som varade i ca tre timmar. På väg hem stannade vi och åt en god lunchbuffé och därefter åkte vi mätta och belåtna hem till Dalarna igen.

Vid pennan Kristina Wahlén v. ordf

Endast för administratörer