Falu Domstolars Nämndemannaförening

Nämndemän från Falu Domstolars Nämndemannaförening gjorde ett studiebesök vid Frivården i Borlänge. Kriminalinspektör Maria Krantz med personal informerade på ett förträffligt sätt om Frivårdens arbete.

Lars Cederstrand jobbar med personutredningar.

När någon blir dömd kallas personen till Frivården för ett samtal. 80% av de som kallas kommer. Endast ett fåtal är påverkade när de kommer till Frivården. Det görs 800/900 personutredningar per år. Personen kallas till 1 timmes samtal och man pratar då igenom personens uppväxt, missbruk även den ekonomiska situationen gås igenom, namn på referenter om man har några. Man pratar om risk, återfallsrisk, motivation, mottaglighet m.m. Man gör även personutredningar för personer från andra platser som sitter häktade här i länet.

Tomas Andersson pratade om skyddstillsyn.

Övervakningstiden är 1år. Övervakning har två syften, som kontroll och att vara stödjande. Klienten kallas till Frivården som gör en planering med Öppenvården och Arbetsförmedlingen om hur klienten skall kunna avhålla sig från brott och narkotika. Klienten skall aktivt medverka till att reda upp sin situation. Den som saknar arbete skall vara arbetssökande. Klienten har rätt till stöd och råd, rätt att vara med och planera, rätt att uttala  sig om övervakare och rätt att kräva av övervakaren att hålla tider. Lekmannaövervakare är vanliga personer, de får betalt för uppdraget, och får skriftligt på vad uppdraget innebär. Lekmannaövervakaren har högst tre klienter samtidigt.

Om en klient inte kommer till Frivården  på första kallelsen så skickas en ny kallelse om klienten uteblir även då blir det chefssamtal och klienten kallas till övervakningsnämnden om klienten uteblir även då föreslår Frivården hämtning av klienten som sedan förs till häktet och kan förvaras där i högst sju dagar. Träffarna på Frivården är dagtid.

Lisa Gustafsson informerade om samhällstjänst.

Du skall vara lämplig, samtycka till att utföra samhällstjänst dvs. du skall utföra   oavlönat arbete i t.ex. idrottsföreningar, kyrklig verksamhet. Frivården kräver att du arbetar tjugo timmar i månaden. Samhällstjänst startar åtta veckor efter dom. Sex( högst åtta) timmar i följd är ett arbetspass. Man får inget uppskov, och all frånvaro skall vara kontrollerbar. 1997 kom samhällstjänst på prov.

Om en person döms till fängelse i högst sex månader, erbjuder Frivården fotboja om personen har sysselsättning, bostad och inget missbruk. Den som får fotboja har strikta regler och tider att följa. Personen får ledigt två timmar lördag och söndag, resten av tiden skall personen endera vara på arbetet eller hemma. Om personen bryter mot bestämmelserna går det larm till larmcentralen som är öppen dygnet runt. Det görs flera kontroller genom hembesök och drogtester.

Maria Krantz informerade om Krami.

Krami och Frivården har samverkansprogram, under 2014 var det åttioåtta öppna ärenden och av dem gick femtiotvå personer ut i arbete, självförsörjning eller utbildning. Det är valfritt att gå på Krami. Frivården erbjuder också olika påföljdsprogram som är kopplade till det brott du begått, våld i nära relation, missbruk narkotika, spel eller sexuella övergrepp.

Studiebesöket var intressant och givande. Vi åkte hem med en hel del ny kunskap om de påföljder vi ofta dömer till i våra rättegångar. Vi fick också veta hur ingripande i en persons vardag det är, att bära fotboja.

Vid pennan Kristina Wahlén v.ordf Falu Domstolars Nämndemannaförening

Endast för administratörer