Falu Domstolars Nämndemannaförening

Ett tjugotal nämndemän från Falu Domstolars Nämndemannaförening åkte till Stockholm den 2014-10-28 för studiebesök vid Långholmen och vid Svea Hovrätt. Hedmans Buss hämtade upp de första nämndemännen kl 7.30 i Falun för vidare färd till Borlänge där nästa gäng gick på bussen. 

Färden fortsatte till Säter där nämndemän från Ludvika med omnejd steg på. Resan gick vidare till Hedemora och Avesta där de sista nämndemännen steg på.

Resan fortsatte mot Stockholm och vi kom fram till Långholmen vid 11 tiden där fick vi en guidad tur i den del av huset där fängelset var.

Långholmen började byggas på 1820-talet och det fanns 200 celler. Straffen var mycket hårdare på den tiden. Man kunde bli dömd till isoleringsstraff i 6 mån, 1 år eller 2 år och då var man isolerad både dag och natt. Ett annat straff var ”vatten och bröd” och en kvinna klarade 18 dagar och en man 21 dagar. Det var vad kroppen klarade av. De som var isolerade och ville ha kontakt med en vakt kunde dra i ett snöre i cellen och en liten metallskylt flaggade på utsidan av cellen och då var fångvaktaren skyldig att gå dit till fången. Det såg ut ungefär som i gamla amerikanska fängelser, öppet ända upp till tak och gångar utanför celldörrarna med räcken efter sidorna så vakterna kunde ha uppsikt över hela fängelset. I en annan del av huset där museet var fick vi se redskap och verktyg som användes förr i tiden. Man skulle arbeta hårt medan man var i fängelset. Det skulle bota människorna. Vi fick även gå in i en cell och se hur den såg ut.

Därefter åkte vi till Hovrätten för att vara med på en förhandling med ett mål som var överklagat från Falun. Förhandlingen var i sal 8. En ganska stor sal med högt i tak. Nämnden bestod av tre juristdomare och två nämndemän. Förhandlingen tog inte så lång tid så det fanns tid för frågor. Från år 2008 är det den nya tekniken som gäller med video uppspelning av de åtalades förhör. På fråga om hur ljudkvalitén på förhören är, så var det inga problem med det. Andra frågor som ställdes fick vi också svar på.

Efter förhandlingen fick vi en informationsstund med Fredrik Rådström i sessionssalen, där porträtten på alla presidenter i Hovrätten är uppsatta på väggarna. Han berättade om Hovrättens arbetsuppgifter och att Hovrätten firar 400 år i år. Svea Hovrätt byggdes 1614 av Axel Oxenstierna och ligger i ett stort pampigt hus med utsikt över Riddarfjärden. Svea Hovrätt tar emot överklaganden från 14 tingsrätter. 320 personer är anställda därav 100 domare. Varje år tar man emot 12000 mål, varav 100 mål är äldre än 1 år.

Därefter åkte vi tillbaka till Långholmen där det serverades en god måltid. Långholmen är i dag omgjort till Wärdshus och vandrarhem. Efter middagen vände färden åter till Dalarna. Det blev en heldag i huvudstaden. Nöjda och trötta kom vi till Falun vid ca 21 tiden.

Vid pennan Kristina Wahlén v.ordf

Endast för administratörer